'Preventief politiegeweld moet kunnen'

Hukkie

Politievakbond ACP vindt dat de politie in bepaalde gevallen op voorhand proportioneel geweld moet kunnen gebruiken om een situatie in de hand te houden. Momenteel is de regel dat de politie pas de wapenstok ter hand neemt als er daadwerkelijk iets gebeurt.

Gepast geweld om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt is al langere tijd ‘not done’. De ACP ziet hierin een van de oorzaken van het tanende gezag van de politie en de toename van agressie tegen agenten. Politieagenten proberen het gebruik van geweld tot een absoluut minimum te beperken, mede omdat ze weten dat er op het bureau een grote papierwinkel ligt te wachten. Bovendien lopen ze het risico om in ellenlange procedures terecht te komen. Vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp zegt hierover: “De toepassing van geweld wordt dan langer uitgesteld dan de situatie vereist”.

Om het probleem in kaart te brengen en te zien hoe de politie er nu mee omgaat, starten de Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit binnenkort een onderzoek. Zij stellen dat ‘preventief geweld niet alleen bijdraagt aan de veiligheid van de samenleving maar ook aan de doeltreffendheid en geloofwaardigheid van de politie. De samenleving is blijkbaar zodanig veranderd dat de softe aanpak van de politie niet meer werkt’.

De onderzoekers zien het liefst de agent van vroeger, met overwicht en gezag. Ieder jaar raken ongeveer tweeduizend agenten gewond door agressie van burgers.