Hockeyers onderuit tegen Australië

Frank (franklop)

Nederland heeft de tweede wedstrijd in de Champions Trophy met 3-6 verloren van Australië. In een aantrekkelijke wedstrijd maakte de wereld- en olympisch kampioen in de slotfase het verschil door vier keer te scoren in zeven minuten tijd.

Het zag er in het begin even somber uit voor de Nederlanders in de grote test tegen Australië. De ingevallen Jamie Dwyer stond amper in het veld of hij trof doel met zijn backhand en zette de Aussies op voorsprong. Het leek helemaal mis te gaan toen na tien minuten een videoaanvraag van Eby Kessing niet werd gehonoreerd en Oranje dat extra wapen verder werd ontnomen. Jaap Stockmann, terug onder de lat, hield zijn doel echter diverse keren knap schoon.

Zo'n tien minuten voor rust worstelde Nederland zich zelfs onder de druk uit. Oranje kreeg zelfs kansen. Teun de Nooijer sloeg helemaal vrij naast. Valentin Verga kwam dichtbij een treffer na een heerlijke combi met De Nooijer. Dat was na de grootste kans van Nederland kreeg via Mink van der Weerden die mocht aanleggen voor een strafbal. De ervaren doelman Nathan Burgers lag echter dwars.

Ook na rust hield Nederland het initiatief. Een doelpunt kon niet uitblijven. Zeker toen Christopher Cirello een stopfoutje maakte in de cirkel en Rogier Hofman droog kon uithalen, 1-1. Direct sloegen de Aussies weer terug via Luke Doerner die een strafcorner benutte, 1-2. Oranje bleek echter veerkrachtig. De Nooijer scoorde de gelijkmaker na voorbereidend werk van Kemperman, 2-2. Toen vijf minuten later Van der Weerden zijn eerste strafcorner benutte en Nederland op voorsprong zette, hing er ineens een regelrechte verrassing in de lucht voor de ploeg van Paul van Ass.

In de slotfase stelden de Aussies orde op zaken en haalden alsnog geweldig uit. Des Abbott scoorde na een solo en Wilson en Ford maakten het met hun goals nog extra pijnlijk.