Rusland stuurt leger om branden te bestrijden

Redactie

Rusland heeft zaterdag het leger ingezet om de bosbranden te bestrijden. Alle driehonderd brandweerwagens van de Russische strijdkrachten zijn naar de brandhaarden gestuurd. Dat heeft de Russische minister van defensie Anatoli Serdjukov gezegd.

Duizenden mensen in de getroffen gebieden worden geëvacueerd. Dikke rook en as hinderen de pogingen de branden onder controle te krijgen. Blusvliegtuigen konden door de rook geen water over de branden storten.

Bij de branden kwamen tot dusverre ten minste 28 mensen om het leven. Tientallen dorpen en steden worden bedreigd door het vuur en ongeveer twaalfhonderd woningen zijn afgebrand.

In Maslovka, op ongeveer een half uur rijden van Moskou, zijn alle driehonderd huizen van het dorp in de as gelegd. Bewoners zochten in de smeulende restanten naar hun bezittingen en het weinige voedsel werd met elkaar gedeeld om te voorkomen dat mensen verhongeren.

De Russische premier Vladimir Poetin beloofde dat alle huizen worden herbouwd en zegde per huis dat afgebrand is 3 miljoen roebel (ongeveer 76 duizend euro) toe.

Veel regio's in Rusland gaan gebukt onder de heetste zomer in honderddertig jaar. De regering zei vrijdag dat in veertien van de 83 Russische regio's meer dan 87 duizend hectare veen- en bosgebied in brand staat. De meeste brandhaarden zijn in het westen van Rusland te vinden.