Geen versnelde beroepszaak immigratiewet VS

Redactie

Een federaal hof van beroep heeft besloten om niet voor november een uitspraak te doen over de omstreden immigratiewet in de Amerikaanse staat Arizona. De staat bereidt zich nu voor op stappen die in de tussentijd gezet kunnen worden.

De Republikeinse gouverneur Jan Brewer, die de wet ondertekende, ging eerder deze week in beroep tegen de uitspraak van een rechter die de kern van de wet verbood. Brewer had de federale rechter gevraagd om een versnelde beroepszaak. Advocaten van de staat meenden dat de beroepszaak gaat over een kwestie met een 'significant belang': het recht van de staat een wet in te voeren om de 'niet te repareren schade die Arizona lijdt als gevolg van ongecontroleerde en onwettige immigratie' aan te pakken.

De federale regering ging daar tegenin en zei dat er geen reden was om de zaak versneld te behandelen, omdat 'het enige gevolg van het rechterlijke bevel is dat de status quo in de kwestie gehandhaafd blijft'.

Brewer zei vrijdag dat ze overweegt kleine veranderingen in de wet te willen aanbrengen om tegemoet te komen aan de bezwaren van rechter Susan Bolton, die de wet verbood.

"In principe menen we dat de wet grondwettelijk is, maar ze wees ons op fouten die mogelijk hersteld kunnen worden, en dat is wat we gaan doen", aldus Brewer. Welke wijzigingen ze in de wet wil aanbrengen is nog niet duidelijk.

Woensdag verbood Bolton de invoering van de wet. Een van haar bezwaren was een gedeelte van de wet waarin stond dat agenten verplicht zijn om de immigratiestatus van een persoon te controleren als ze bezig zijn met de handhaving van andere wetten. Bolton gaf bovendien aan dat de federale immigratiewet boven de wetgeving van de staten gaat.