VN verlengt missie in Darfur tot 2011

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag unaniem een resolutie aangenomen waarmee de vredesmissie in de Sudanese regio Darfur wordt verlengd tot 31 juli 2011. De vredesmacht in het gebied moet prioriteit geven aan het beschermen van burgers en hulpverleners.

De Veiligheidsraad heeft tevens alle rebellengroepen opgeroepen om het escalerende geweld een halt toe te roepen en deel te nemen aan vredesgesprekken die een eind moeten maken aan het reeds zeven jaar durende conflict. De raad zei te betreuren 'dat sommige rebellengroepen blijven weigeren om deel te nemen aan het politieke proces'.

Verschillende rebellengroepen hebben met de Sudanese regering overeenstemming bereikt over de vredesgesprekken. Ibrahim Gambari, de hoogste gezant voor de VN en de Afrikaanse Unie in Darfur, zei echter dat twee grote gewapende groepen -de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM) en de Sudanese Bevrijdingsbeweging- weigeren deel te nemen aan de gesprekken.

Een bemiddelaar van de AU en de VN, Djibrill Bassole, is in gesprek met de leiders van de beide groepen om hen over te halen toch deel te nemen aan het vredesproces.

De strijd in Darfur begon in 2003 nadat rebellengroepen in opstand kwamen tegen de regering. Ze beschuldigden de regering ervan het enorme gebied in de woestijn te verwaarlozen. Bij de strijd zijn meer dan driehonderdduizend mensen om het leven gekomen en werden 2,7 miljoen mensen gedwongen hun huizen te verlaten.