'Vrijdag meer duidelijkheid over formatie'

Redactie

Vrijdag komt er mogelijk duidelijkheid over de voortgang van de kabinetsformatie. Dat verwachten bronnen bij de partijen die geheime gesprekken voeren over de vorming van een kabinet.

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA praten sinds begin deze week met elkaar over de vraag of ze samen een kabinet kunnen vormen. Dat gebeurt op informele basis, zonder andere aanwezigen en op een geheime locatie. Over de inhoud van de gesprekken is nagenoeg niets naar buiten gekomen.

Vrijdag worden de fracties van in elk geval VVD en CDA bijgepraat over wat er is besproken, zo is de bedoeling. Daarna volgt mogelijk een bezoek van de fractieleiders aan informateur Ruud Lubbers (CDA). Die heeft eerder gezegd dat hij voor het einde van de week van VVD, PVV en CDA wil horen.

De gesprekken tussen de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) vinden plaats op verzoek van Lubbers. De oud-premier is als informateur aangesteld nadat vorige week de onderhandelingen over paars-plus mislukten.

De drie fractievoorzitters bespreken onder meer de vraag of hun partijen alledrie in het kabinet moeten gaan zitten. Een andere mogelijkheid is een minderheidskabinet bestaande uit VVD- en CDA-ministers, dat in de Tweede Kamer steun krijgt van de PVV.

Als de drie partijen besluiten dat ze bereid zijn een kabinet te vormen, volgt het stadium van formele onderhandelingen. Of Lubbers daarbij aanblijft als formateur, is nog niet duidelijk. De vorming van een minderheidskabinet zou in elk geval niet onder de opdracht vallen die hij van koningin Beatrix heeft gekregen.