Cel geëist voor filmen op toilet Leiden

Redactie

Tegen de 52-jarige eigenaar van Italiaans restaurant Sorento in Leiden is donderdag vijf maanden celstraf geëist omdat hij een camera op het damestoilet had gehangen. Het Openbaar Ministerie in Den Haag meent dat de man, die in Alkmaar woont, drie jaar lang inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de bezoeksters en het personeel van zijn pizzeria.

De man zou tussen 1 juni 2005 en 18 oktober 2008 opnames hebben gemaakt van vrouwen die de wc bezochten. Om hoeveel slachtoffers het gaat is niet bekend, maar het OM houdt er rekening mee dat zeer veel vrouwen gefilmd zijn.

De zaak kwam aan het licht toen een vrouw de camera in de plafondlamp opmerkte. Ze deed aangifte bij de politie, die in de etage boven de wc maar liefst 96 videobanden met beelden van vrouwen die hun behoeften doen aantrof.

De restauranteigenaar verklaarde dat hij de camera had opgehangen om zijn personeel te controleren op diefstal of drugsgebruik. Hij ontkent een seksueel motief te hebben gehad. Het OM gelooft daar niets van, en merkt op dat de publiciteit voor veel onrust en onbehagen bij mensen uit Leiden heeft gezorgd.

De rechter doet over twee weken uitspraak.