Operatie vaak smoes om geen parkeergeld te betalen

Jordy Kruse

Als excuus om niet te hoeven betalen voor een parkeerkaartje voert een op de vijf betalingontduikers aan dat hij er razendsnel vandoor moet voor een operatie van een familielid. Dat blijkt dinsdag uit de top vijf die is opgesteld door ParkeerService, een coöperatie die voor gemeenten parkeergarages beheert.

Regelmatig drukken automobilisten in de parkeergarage op de contactknop om aan de meldkamer uit te leggen dat ze echt niet kunnen betalen. Per jaar vragen duizenden automobilisten om coulance. De coöperatie hield bij welke smoezen het meest werden aangevoerd.

Het vaakst werd aangevoerd dat al voor het parkeren is betaald, dat gebeurde in 28 procent van de gevallen. In een kwart van de gevallen zei de automobilist alleen grote biljetten bij zich te hebben.

Ook werd vaak aangevoerd dat de bestuurder enorme haast had en dat de parkeerautomaat niet werkte (22 procent). Haast omdat een familielid een operatie moet ondergaan kwam op de vierde plaats. In vijf procent van de gevallen werd aangevoerd dat de bestuurder een abonnement heeft, maar dat dit nog niet was verwerkt.

Daarnaast werden ook andere smoezen gegeven, maar dat gebeurde zo weinig dat ze niet in de statistieken zijn meegenomen. Per geval schatten de medewerkers van de meldkamer in of het om een smoes gaat of om een geldig excuus.