'Klink kocht onterecht 34 miljoen vaccins'

Redactie

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kocht vorig jaar onterecht 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Klink zou adviezen om veel minder vaccins te kopen in de wind hebben geslagen. Nederland heeft twintig miljoen vaccins over, die inmiddels onbruikbaar zijn.

Volgens RTL Nieuws kreeg de minister vooraf adviezen om veel minder vaccins aan te schaffen dan de twee per Nederlander die uiteindelijk gekocht werden. Een tweede prik zou voor vaccinatie namelijk helemaal niet nodig zijn, had het Nederlands Vaccin Instituut vastgesteld.

Bovendien zou voor aanschaf al duidelijk zijn geweest dat een deel van de vaccins te laat geleverd zou worden, en dus niet gebruikt kon worden. Hiervoor had het RIVM de minister gewaarschuwd. De minister besloot toch om 34 miljoen vaccins aan te schaffen. Hoeveel geld met de aanschaf gemoeid is geweest, is niet bekend.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft RTL Nieuws in een reactie laten weten dat op het moment van beslissen veel onduidelijk was over de omvang en de ernst van de griep. Uit voorzorg besloot Klink toch de 34 miljoen stuks te kopen.