Boot van plastic flessen arriveert in Sydney

Redactie

Een zeilboot bestaande uit 12.500 plastic flessen is maandag aangemeerd in de haven van Sydney. Het schip zeilde in vier maanden de Stille Oceaan over als onderdeel van een campagne tegen plastic afval op zee.

Het vaartuig, een achttien meter lange catamaran met de naam Plastiki, vertrok op 20 maart uit San Francisco. Onderweg stopte de bemanning bij verschillende eilanden in de Stille Oceaan, zoals Kiribati en Samoa.

"Het was een buitengewoon avontuur", zei expeditieleider David de Rothschild, afstammeling van de beroemde Britse bankiersfamilie. De Rothschild (31) kwam op het idee van de reis na het lezen van een VN-rapport uit 2006 over plastic afval in de wereldoceanen.

De boot is volledig recyclebaar en wordt voortgedreven door zonnepanelen en windmolens. Door middel van een biologisch afbreekbare lijm van suikerriet en cashewnoten zijn de plastic flessen aan elkaar bevestigd. De mast is vervaardigd van een aluminium irrigatiepijp.

Vooral voor schipper Jo Royle was de reis een uitdaging. Zij was de enige vrouw aan boord. "Ik kijk zeker uit naar een glas wijn en lol trappen met mijn vriendinnen", zei ze.

Tijdens de reis verbleven de zes bemanningsleden in een cabine van 6 bij 4,5 meter. Ze douchten zich met zeewater en leefden van een dieet van gedroogd en ingeblikt voedsel, aangevuld met groentes uit het kleine tuintje aan boord.