Geheime stukken Afghaanse oorlog gelekt

static

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft meer dan 90.000 geheime documenten van het Amerikaanse leger online gezet. De stukken gaan over de Amerikaanse inzet in Afghanistan tussen 2004 en 2009. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Veel van de documenten zijn onbewerkte gegevens over slachtoffers van missies en dreigingsanalyses, aldus Julian Assange, oprichter van Wikileaks. Volgens hem staan in de stukken veel tot nog toe niet-gemelde incidenten, waarbij burgerdoden zijn gevallen.

The New York Times, die de stukken al voor publicatie mocht inzien, stelt daarnaast bewijs te hebben gevonden dat de Pakistaanse inlichtingendiensten de Taliban in Afghanistan steunen. "Sommige rapporten beschrijven dat Pakistaanse agenten samenwerken met al-Qaida om aanvallen te plannen", schrijft de krant. "Het Pakistaanse leger heeft zich als een bondgenoot en vijand opgesteld, doordat de inlichtingendiensten dubbel spel spelen, zoals veel Amerikaanse functionarissen al lang vermoedden."

De Britse krant The Guardian kreeg de documenten ook te zien en spreekt van een van de grootste lekken uit de Amerikaanse geschiedenis.

De Verenigde Staten hekelen het uitlekken van de gegevens. "De VS veroordelen het vrijgeven van geheime informatie door individuen of organisaties, waardoor de veiligheid van Amerikanen en onze partners op het spel kan komen te staan", aldus een medewerker van het Witte Huis. De overheid wil niet ingaan op de authenticiteit van de documenten, tot ze door het Pentagon zijn onderzocht.

Wikileaks stelt geen personen in gevaar te brengen met de publicatie. Assange heeft 15.000 documenten achtergehouden om personen te beschermen. "Er zijn zeker mensen die verkiezingen verloren hebben doordat materiaal op Wikileaks stond. Maar het heeft niet geleid tot fysieke schade aan mensen."

Wikileaks kwam eerder in het nieuws toen de site in april videobeelden van een aanval van een Amerikaanse helikopter in Irak publiceerde. Door die aanval in 2007 kwamen zeker tien ongewapende burgers om het leven.