[Tour] Contador wint 97e editie, Cavendish wint rit

Frank (franklop)

Alberto Contador is de winnaar geworden van de 97e Tour de France. De leidende positie van de Spanjaard kwam in de slotrit naar Parijs niet in gevaar en daardoor won de Astana-renner zijn derde Tour. De slotrit ging naar Mark Cavendish, maar de groene trui was voor Alesandro Petacchi, die tweede werd.

De eerste twee uur van de rit werd aan een wandeltempo van 25 kilometer per uur afgewerkt. Het meest opvallende aspect hiervan waren de shirts van RadioShack met daarop het nummer 28, wat stond voor de 28 miljoen mensen ter wereld die lijden aan kanker. De UCI vond de nieuwe shirts echter geen goed idee en sommeerde de Amerikaanse ploeg hun normale tricots aan te trekken.

Op de Champs-Élysées ging Astana tempo maken en dat werd daarna overgenomen door onder andere Koos Moerenhout, die zijn laatste Tour de France in Parijs ten einde bracht. Een eerste aanval kwam er met Lars Boom en Sylvain Chavanel, maar ze kregen geen ruimte van het peloton.

Vlak voor de eerste sprint reed een groep weg met Maarten Tjallingii en die bleven het peloton net voor, waardoor de sprinters geen punten behaalden voor de groene trui. Na die sprint reed er een nieuwe groep weg van elf man met onder andere Karsten Kroon daarin. Die groep, waar verder ook Tony Martin, Sandy Casar en Christian Knees inzaten, kreeg maximaal 25 seconden.

Onder aanvoering van Team Sky en HTC-Columbia kwam het peloton beetje bij beetje dichterbij. Knees vond het niet hard genoeg gaan in de kopgroep en sprong samen met Kroon en Nicky Sörensen weg. Het peloton hing met nog een ronde te gaan op amper tien seconden van de drie koplopers, waardoor een sprint toch oververmijdelijk leek.

Alessandro Petacchi zette zijn manschappen op kop om de laatste seconden dicht te rijden, wat op zes kilometer van de streep ook gebeurde. De laatste uitlooppoging was van Carlos Barredo, maar die kreeg niet meer dan 15 meter voorsprong, voordat hij werd ingelopen.

De aanloop naar de sprint liep vrij chaotisch en het was Cervélo dat als eerste uit de laatste bocht kwam. Cavendish sprintte echter iedereen uit het wiel en won, zoals verwacht, de massasprint, voor Petacchi en Julien Dean. Contador kwam in de grote groep over de streep en won dus zijn derde Tour de France.