[Tour] Cavendish pakt wederom dagzege

Olga Kroeders

De achttiende etappe in de Tour de France, over 198 kilometer van Salies-de-Béarn naar Bordeaux, is gewonnen door Mark Cavendish. De sprinter van Team Columbia bleef Julian Dean en Alessandro Petacchi in de massasprint voor.

Breschel, Vaugrenard, Pineau en Oss ontsnapten al vroeg uit het peloton. Na 53 kilometer koersen was hun voorsprong al ruim drie minuten. Onder aanvoering van Lampre en Columbia werd het verschil tussen de koplopers en het peloton daarna steeds iets kleiner. Op veertig kilometer van de finish was het verschil nog twee minuten.

De koplopers leken het niet te gaan redden. Het peloton trok hard door en met nog dertig kilometer te gaan was het verschil teruggelopen tot anderhalve minuut. Op veertien kilometer van de streep demarreerde Daniel Oss uit de kopgroep. Zijn drie medevluchters werden door het peloton teruggepakt. Team Columbia en Lampre werkten goed samen op kop van het peloton. Oss had vijf kilometer voor de streep nog dertien tellen voorsprong. Hij wist niet voorop te blijven en werd zo'n drie kilometer voor de finish teruggepakt door het peloton.

Het werd een massasprint en Petacchi ging de sprint aan. Cavendish ging er echter overheen en pakte eenvoudig zijn vierde ritzege deze Tour.