Jongeren nemen gedwongen telefoon voor crimineel

Redactie

Jongeren worden steeds vaker gedwongen door criminelen om een telefoon met abonnement te nemen. De telefoon moeten ze inleveren, waarna er op kosten van het slachtoffer wordt gebeld. Volgens justitie is er sprake van een trend, schrijft het AD vrijdag.

De slachtoffers zijn vaak zwakbegaafd of makkelijk beïnvloedbaar. Ze durven niet aan de bel te trekken en komen moeilijk van de langlopende abonnementen af.

Er is al tientallen keren aangifte gedaan. Juridisch dienstverlener DAS pleit in de krant voor een nationale databank waarin alle telefoonabonnementen van jongeren moeten worden geregistreerd. Op die manier valt het op als iemand in korte tijd meerdere abonnementen neemt.

Volgens DAS dreigen de afpersers met geweld of maken ze loze beloften om hun slachtoffers te verleiden met ze in zee te gaan. Zo zou er gezegd worden dat de slachtoffers de rekening niet te zien krijgen omdat de afperser iemand bij het telecombedrijf kent.

De daders bellen volgens DAS in korte tijd voor veel geld met privé nummers en commerciële nummers waarmee ze zelf geld verdienen, ten koste van het slachtoffer. De schade loopt uiteen van enkele honderden tot tienduizend euro.