China mikt op WK voetbal in 2026

Olga Kroeders

China denkt aan het WK voetbal in 2026. De Chinese voetbalbond CFA geeft signalen af dat er interesse is. Mocht China daadwerkelijk een poging wagen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de race om het WK in 2022. Japan, Zuid-Korea, Qatar en Australië, die allen aangesloten zijn bij de Aziatische voetbalbond, doen samen met de VS een gooi naar dat toernooi. Van de FIFA mag het WK niet twee keer achter elkaar op hetzelfde continent worden afgewerkt.

CFA-baas Di Wei liet vorige week, nadat hij terugkeerde van het WK, voor het eerst merken dat China trek heeft in het eindtoernooi in 2026. In een sportkrant liet hij weten dat hij de mogelijkheid met FIFA-voorzitter Sepp Blatter had besproken. "Meneer Blatter vertelde me dat China steeds invloedrijker wordt en dat China uiteindelijk een WK zal organiseren."

In hetzelfde interview stelde Wei dat de Verenigde Staten zijn favoriet is voor het WK in 2022 omdat dat de kansen van China vergroot. "Als de FIFA een Aziatisch land kiest, moeten we ten minste tot 2030 wachten." Ook haalde hij uit naar Qatar. "Het is daar zo heet. Zelfs als het land rijk genoeg is om stadions met airconditioning te bouwen. Maar hoeveel inwoners hebben ze? Hoe kunnen ze de stadions vullen?"

De vier landen die hopen op 2 december te horen te krijgen dat ze gastheer zijn in 2022, reageren verdeeld. Alleen Japan geeft toe dat China gevaarlijk is. Qatar en Australië onthouden zich van commentaar, terwijl de Koreanen het niet zo zwaar inzien. "Aangezien China nog niet officieel een gooi doet naar het toernooi in 2026, denk ik niet dat het onze kansen beïnvloedt", liet voorzitter Sung-joo Han van het Zuid-Koreaanse organisatiecomité weten.