Lubbers: VVD, PVV en CDA moeten praten

Redactie

De fractieleiders van VVD, PVV en CDA moeten gaan praten over de vorming van een rechts kabinet, al dan niet met gedoogsteun van de PVV. Dat heeft informateur Ruud Lubbers vrijdag laten weten.

Lubbers vindt dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) onderling met elkaar moeten gaan praten. Ook een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV kan daarbij worden besproken.

De gesprekken zullen niet plaatsvinden onder leiding van Lubbers, omdat een minderheidskabinet buiten zijn opdracht zou vallen. VVD, PVV en CDA moeten Lubbers in de loop van volgende week laten weten waar hun gesprekken toe leiden.

Wilders liet snel weten bereid te zijn om met Rutte en Verhagen te gaan praten. De PVV-leider spreekt van een 'doorbraak' in de kabinetsformatie. Ook Rutte vindt dat er nu gesproken moet worden over een rechts kabinet, zei hij donderdag al.

Of het CDA ook wil aanschuiven, moet nog blijken. Na een gesprek met Lubbers herhaalde Verhagen dat hij alleen met de PVV wil gaan onderhandelen als die de 'kopvoddentaks' laat varen. Ook moet de PVV vooraf garanderen dat de rechtsstaat intact blijft.

Lubbers zegt zich ervan bewust te zijn dat een coalitie met de PVV 'een brug te ver zou kunnen blijken' voor het CDA. Vandaar dat hij wil dat er ook over een minderheidskabinet van CDA en VVD wordt gesproken.