Radioverkeer in F1 volledig vrijgegeven

Peterselieman

De Formule 1-teams zijn de mogelijkheid kwijtgeraakt om radioverkeer te censureren. Het Duitse Auto Motor und Sport meldt dat er nu via het internationale televisiekanaal meer berichten uitgezonden zullen kunnen worden. Wel zal er zoals gebruikelijk een vertraging in zitten om scheldwoorden wel te filteren.

Aanleiding voor het vrijgeven van het radioverkeer is de inhaalactie van Fernando Alonso op Robert Kubica in Groot-Brittannië. De Ferrari-coureur kreeg hiervoor een straf, iets wat het Italiaanse team betwist, omdat de wedstrijdleiding niet tijdig op de vraag of de inhaalactie legitiem was reageerde. Wedstrijdleider Charlie Whiting zei dat hij dit wel gedaan had. Om misverstanden op dit gebied te voorkomen zal nu binnen 90 seconden een besluit worden genomen en dit kenbaar gemaakt worden op de monitoren op de pitwall.

De teambazen zijn niet blij met de vrijgave van het verkeer. Zo kunnen strategische beslissingen bij de concurrenten bekend worden. Mercedes-teambaas Ross Brawn denkt dat er daarom bijvoorbeeld in codetaal gepraat gaat worden.