Lubbers gaat met fractievoorzitters praten

Redactie

De nieuwe informateur, oud-premier Ruud Lubbers (CDA), gaat donderdag en vrijdag met alle fractievoorzitters praten over de vraag hoe het verder moet met de kabinetsformatie. Dat heeft Lubbers donderdag gezegd op een persconferentie.

Koningin Beatrix heeft woensdagavond tijdens een gesprek met Lubbers besloten niet opnieuw zelf met alle fractievoorzitters te gaan praten, maar dat aan hem over te laten. "Even een stap terug doen en toch nog eens goed praten met iedereen", zo omschreef Lubbers zijn opdracht.

Beatrix en Lubbers hebben woensdagavond ook de mogelijkheid besproken dat VVD-leider Mark Rutte informateur zou worden. Ze concludeerden dat het daar te vroeg voor is, zei Lubbers. Hij sloot echter niet uit dat Rutte over enkele dagen alsnog informateur wordt.

Lubbers hoopt op basis van zijn gesprekken tot een advies te komen aan de koningin om iemand tot informateur te benoemen die moet gaan proberen een coalitie te gaan vormen. Dat zou dus Rutte kunnen zijn. Wanneer Lubbers conclusies trekt, kon hij donderdag nog niet zeggen.

Dat Lubbers zich in het verleden negatief heeft uitgelaten over de PVV, maakt volgens de oud-premier niet uit. "Alle fractievoorzitters zijn mij even lief", zei hij. "Ik ga met iedereen praten om te kijken wat er mogelijk is. Dat doe ik op grond van objectieve redenen, niet omdat ik iets vind."

Lubbers ontvangt donderdagmiddag achtereenvolgens Rutte, PvdA-leider Job Cohen, PVV-leider Geert Wilders en GroenLinks-leider Femke Halsema. De overige fractievoorzitters komen vrijdag bij hem langs.

Dinsdag mislukten de gesprekken over de vorming van 'paars plus', een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.