Online verkoop games nadert winkels

Redactie

De online-verkoop van digitaal gedistribueerde pc-games loopt in op de reguliere verkoop van games. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau NPD Group. In 2009 werden in de Verenigde Staten 21,3 miljoen games online verkocht via digitale distributie. In dezelfde periode gingen er in winkels 23,5 miljoen pc-games over de toonbank van winkelketens en webwinkels.
In 2009 zijn er 21,3 miljoen games online gekocht via digitale distributiekanalen. Daar staat tegenover dat er 23,5 miljoen pc-games in de winkel zijn verkocht. Games die in de winkel worden verkocht zijn doorgaans duurder dan de spellen die via digitale distributiekanalen worden aangeschaft.

Producenten van spelcomputers roepen al jaren dat digitale distributie de toekomst van de game-industrie is. Het zou games goedkoper moeten maken en de kosten van uitgevers kunnen drukken. Een verklaring hiervoor is te vinden in het wegvallen van de productie van hoesjes, handleidingen en het drukken van dvd's.

Momenteel wordt het meeste geld verdiend door digitale distributiekanalen die zich richten op de zogenaamde 'hardcore games'. De verkooppunten waar laagdrempelige games gekocht kunnen worden, hebben het in 2009 moeilijk gekregen door de opkomst van het gamen via sociale netwerken als Hyves en Facebook. Uit cijfers van NPD Group blijkt dat 4,8 miljoen Amerikanen in de tweede helft van 2009 games hebben gespeeld via een sociaal netwerk.

Online verkoop games nadert winkels
Online verkoop games nadert winkels (Foto: Novum)