Beruchte aspergeteelster komt vrij

Redactie

De 47-jarige aspergeteelster José J. uit Someren, die vastzit voor uitbuiting van werknemers, komt donderdag vrij. De rechtbank oordeelde woensdag dat het niet nodig is om haar na het aspergeseizoen nog in de gevangenis te houden, zegt haar advocaat Maurice Stassen.

De rechtbank vindt de persoonlijke belangen van de vrouw nu zwaarder wegen, zegt de raadsman. Zo is haar aspergebedrijf in het halfjaar dat ze in voorarrest heeft gezeten verpieterd. Slechts tien procent van de oogst is binnengehaald door familie van de vrouw en de rekeningen stapelen zich op, zegt Stassen.

De verdachte kreeg al eerder boetes opgelegd na controles op haar bedrijf in 2005 en 2006. Bij die controles werd een groot aantal Poolse seizoensarbeiders aangetroffen die zonder de juiste papieren asperges aan het plukken waren. Eerder werden al vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden gevonden bij het bedrijf. Hun situatie werd omschreven als 'moderne slavernij'.

De zaak loopt nog wel, maar wanneer de volgende zitting is, is nog niet bekend. De komende tijd worden nog enkele Roemeense en Portugese getuigen gehoord.