Moerenhout stopt na dit seizoen

Olga Kroeders

Koos Moerenhout is aan zijn laatste seizoen als profwielrenner bezig. De 36-jarige Raborenner kondigde dat vandaag tijdens de rustdag in de Tour de France aan.

"Het is mijn vijftiende seizoen, aan het eind van het jaar ben ik 37. Binnen mijn mogelijkheden rijd ik eigenlijk nog gewoon een topseizoen, dus dat is een mooi podium om te stoppen. Het moet niet altijd eerst slecht gaan voor je stopt."

Moerenhout nam zijn beslissing om na dit seizoen te stoppen voor de Tour de France. Volgend jaar gaat hij voor de Rabobankploeg als pr-medewerker aan de slag. "Daar heb ik veel zin in, maar ik ben nog niet gestopt. Eerst zijn er nog vier dagen Tour en daarna komen er nog een hoop wedstrijden."

Moerenhout debuteerde in 1996 bij Rabobank, maar vertrok na vier jaar naar Farm Frites en opvolger Domo-Farm Frites. Via Lotto-Domo, Davitamon-Lotto en Phonak keerde hij in 2007 terug bij Rabobank. De in Brabant woonachtige Moerenhout werd in 2007 en vorig jaar Nederlands kampioen op de weg. In 2009 werd hij bovendien zevende bij het WK tijdrijden.

Moerenhout won in zijn loopbaan etappes in rittenkoersen als het Circuit Franco-Belge, de Ronde van Baskenland, Tour Down Under en Ronde van Oostenrijk. In 1996 won hij ook het eindklassement in het Circuit Franco-Belge. Vorig jaar was hij de meest strijdlustige renner in de dertiende rit van de Ronde van Spanje.