[Tour de France] Uitslag vijftiende etappe

Olga Kroeders

De vijftiende etappe van de Tour de France, van Pamiers naar Bagnère de-Luchon over 187 kilometer, is gewonnen door Thomas Voeckler. De Fransman kwam solo over de finish. Dankzij materiaalpech van Andy Schleck is Alberto Contador de nieuwe drager van het geel.

Al vanaf het begin van de etappe probeerden renners te ontsnappen uit het peloton. Na negentig kilometer slaagden tien renners, waaronder Ballan en Voeckler, erin om ook weg te blijven. Voeckler kwam als eerste boven op de Aspet, een berg van de tweede categorie.

Onderweg herdacht de Tour Fabio Casartelli. De Italiaanse renner verongelukte in 1995, tijdens de vijftiende etappe, in de afdaling van de Portet-d'Aspet. Er staat een monument ter nagedachtenis van de toenmalig olympisch kampioen en het peloton reed daar langs.

Met nog zo'n 45 kilometer voor de boeg hadden de tien koplopers een voorsprong van ruim tien minuten op het peloton. De kopgrop begon met een voorsprong van 10.52 aan de Port de Balès (buitencategorie), een klim van bijna twintig kilometer. Op de flanken van de klim was er een valpartij in het peloton waar onder meer Mayoz en Geslin bij waren betrokken.

De kopgroep viel uit elkaar nadat Voeckler demarreerde. Ballan volgde op vijftig meter, de rest leek gezien. Het peloton was inmiddels flink uitgedund, onder meer Aerts en Wiggins moesten de groep met favorieten laten gaan. Andy Schleck ging rijden en kreeg Contador, van den Broeck,  Samuel Sánchez mee. Menchov kon even later ook aansluiten. Echter ver kwamen ze niet, onder meer Gesink, Vinokourov, Leipheimer en Armstrong konden weer aansluiten.

Een kilometer onder de top verschakelde Schleck zich toen hij een demarrage plaatste. Terwijl de Luxemburger een nieuwe fiets kreeg demarreerde Contador. Contador kreeg Menchov en Samuel Sánchez mee. Schleck was inmiddels bezig aan een inhaalslag. Voeckler was als eerste boven voor Ballan en Perez. Op de top was het verschil tussen het groepje Contador en het groepje Schleck 26 seconden.

Schleck riskeerde alles in de afdaling van de Port de Balès. Van den Broeck was de enige die hem kon volgen. Gesink zat in een groepje van Leipheimer op 44 seconden van Contador. Voeckler was zich van dit alles niet bewust en kwam als ritwinnaar over de streep. Het verschil tussen Schleck en Contador was op de finishlijn dusdanig groot dat de Spanjaard morgen het geel mag aantrekken.