Start Nijmeegse Vierdaagse vervroegd

Thom Puiman (Juicyhil)

De start van de 94e Nijmeegse Vierdaagse is vervroegd in verband met de verwachte hitte. De wandelaars die veertig en vijftig kilometer lopen starten een uur eerder, de wandelaars die zich voor de dertig kilometer hebben ingeschreven mogen anderhalf uur eerder opstaan. Ook zijn extra waterpunten ingericht, meldt de organisatie maandag.

De eerste lopers, die vijftig kilometer voor de boeg hebben, beginnen dinsdag om 03.00 uur. Om 06.00 uur start de dertig kilometer. De veertig kilometer start in twee groepen, om 04.15 en 05.15 uur. Alle lopers moeten om 16.00 uur binnen zijn. Op deze manier lopen de deelnemers minder lang in de hitte. De temperatuur loopt dinsdag naar verwachting op tot boven de dertig graden.

De organisatie adviseert de naar schatting 41 duizend deelnemers voldoende te drinken en hoofd en nek te beschermen tegen de felle zon. In 2006 overleden door de hitte twee deelnemers aan de Vierdaagse, die vervolgens werd afgelast. Meer dan driehonderd mensen werden onwel, van wie een aantal moest worden gereanimeerd.