[Tour] Jalabert wacht op Contador

Olga Kroeders

Alberto Contador is de man die het in de Pyreneeën moet laten zien. Dat vindt Laurent Jalabert. De voormalige Franse renner zag Andy Schleck de Alpenetappes beheersen. "Het is wachten op Contador. Hij liet in Mende al zien dat hij weer op hoog niveau presteert en de Pyreneeën zijn het terrein waarop de besten kunnen aanvallen. Het is een interessante Tour, een Tour vol passie."

Jaja denkt ook aan vluchtpogingen van de renners die in de eerste weken al achterstand opliepen. "Het is afwachten of ze die ook gaan riskeren." In 2001 en 2002 legde Jalabert met lange ontsnappingen het fundament voor het winnen van de bolletjestrui. Daarin trok hij ook over de Tourmalet, die de renners dinsdag moeten bedwingen en waarop ze donderdag finishen.

De Pyreneeënreus boezemt iedereen ontzag in, weet Jalabert. "Aan de voet van de Tourmalet ben je nooit op je gemak", waarschuwt de voormalige Franse publiekslieveling. "Zelfs als je sterk bent, weet je nooit of je voluit kunt gaan en als eerste de top haalt. Je bent altijd opgelucht als je boven bent."