Van Gaal: "Op het WK van 2014 ben ik erbij"

Olga Kroeders

Louis van Gaal was vorige week zondag in Johannesburg toeschouwer bij de WK-finale tussen Nederland en Spanje. Over vier jaar hoopt de oefenmeester weer aanwezig te zijn. Deze keer echter niet als toeschouwer, maar als bondscoach.

Van Gaal droomt nog altijd van een baan als bondscoach van een topland. "Eigenlijk zou ik nu bij Bayern moeten stoppen, want dit is de periode dat nationale voetbalbonden op zoek zijn naar nieuwe bondscoaches", zegt hij in Kicker. "Misschien verleng ik mijn contract wel tot de zomer van 2012 en ga ik daarna met een mooi land naar het EK."

De Amsterdamse coach wil zijn verbintenis bij Bayern voorlopig nog niet verlengen. "Ik zal dit jaar in ieder geval zeker niet in de herfst of winter bijtekenen bij Bayern. Ik wil bondscoach worden, dat heb ik vaak genoeg benadrukt", aldus Van Gaal, die vorig seizoen de dubbel in Duitsland won.

Van Gaal was één keer eerder in zijn carrière bondscoach. Hij slaagde er niet in om Nederland op de eindronde van 2002 te krijgen. In zijn jaren bij AZ had hij een clausule in zijn contract waarin stond dat hij de club kon verlaten voor de positie van bondscoach bij een topland.