Knokkelkoorts epidemisch in Caraïbisch gebied

Thom Puiman (Juicyhil)

Knokkelkoorts -of dengue- begint in de Caraïben epidemische vormen aan te nemen, met het hoogste aantal slachtoffers in jaren. De autoriteiten maken zich bovendien zorgen hoeveel erger het kan worden met het voortdurende regenseizoen. De toename van het aantal zieken is te wijten aan het warme weer en een ongewoon vroeg regenseizoen, wat een explosie van muggen heeft veroorzaakt.

Regionale ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten lang niet altijd aan. In Trinidad zijn bijna geen ziekenhuisbedden meer beschikbaar en Puerto Rico heeft te maken met de ergste uitbraak van knokkelkoorts in meer dan tien jaar. "We hebben te maken met een echt grote epidemie", aldus Kay Tomashek, hoofd van de epidemiologische afdeling van het preventiecentrum voor dengue in Puerto Rico.

In de Dominicaanse Republiek, waar ten minste 27 doden zijn gevallen, gingen honderden medewerkers van het ministerie van volksgezondheid zaterdag met soldaten langs de deuren om mensen voor het virus te waarschuwen en broedplaatsen van de mug te vernietigen.

Er zijn vier vormen van dengue, die allemaal voor koorts, hoofdpijn en uitermate pijnlijke gewrichten en spieren zorgen. De meeste slachtoffers herstellen binnen een week, maar als mensen echter vaker geïnfecteerd raken, maken ze meer kans om hemorrhagische dengue op te lopen. Die vorm van de ziekte kan fataal zijn.