[Tour] Columbia verbijsterd over straf Renshaw

Peterselieman

Team HTC-Columbia heeft aan de elfde etappe in de Tour de France gemengde gevoelens overgehouden. De Amerikaanse ploeg won met Mark Cavendish weliswaar de rit, maar raakte tegelijkertijd Mark Renshaw kwijt. De Australiër deelde in volle finale enkele kopstoten uit en werd daarop door de Tourdirectie onmiddellijk uit koers genomen.

Ploegleider Allan Peiper snapte niets van de beslissing. "Dit is slecht voor de wielersport", mopperde hij. "Hij reageert alleen op de actie van de Garmin-renners. Dit slaat echt helemaal nergens op. Ik heb nog niet kunnen overleggen of we stappen gaan ondernemen, want ik hoor dit nieuws net pas."

Renshaw, de belangrijkste man in het sprinttreintje van Cavendish, gebruikte zijn hoofd om in de laatste honderd meter Julian Dean, knecht van spurter Tyler Farrar, weg te duwen. "Ik moest dat wel doen om in evenwicht te blijven", verweerde de ongelukkige Australiër zich. "Als hij me nog meer naar links had geduwd, was ik in de hekken beland."

Peiper is extra verbaasd omdat Carlos Barredo (Quick Step), die na afloop van de zesde etappe zijn collega Rui Costa met een wiel te lijf ging, slechts werd bestraft met een geldboete. "Dat mogen ze me wel eens uitleggen. Voor onze strijd voor de groene trui heeft dit rampzalige gevolgen, vooral omdat we eerder Adam Hansen al kwijtraakten."