Libisch hulpschip in Egyptische haven aangekomen

Jordy Kruse

Het Libische schip met hulpgoederen dat Israëls blokkade van de Gazastrook wilde breken is onverrichter zake aangekomen in de Egyptische havenplaats El-Arish. Israëlische oorlogsbodems wisten het schip op zijn weg naar de Gazastrook tegen te houden, waarna het uiteindelijk koers zette naar El-Arish. De activisten aan boord van de Almathea besloten een regelrechte confrontatie met de Israëlische marine uit de weg te gaan.

Het schip, dat door een charitatieve instelling onder leiding van de zoon van de Libische leider Moammar Kadhafi is gecharterd, vertrok zaterdag vanuit Griekenland. Aan boord heeft het schip tweeduizend ton voedsel en medicijnen. Israël bood de activisten eerder aan de goederen in de Israëlische havenplaats Ashdod aan wal te brengen om ze vervolgens door te sturen naar Gaza. Dit weigerde de groep echter.

De hulpgoederen zullen nu in El-Arish worden uitgeladen en vervolgens door de Rode Halvemaan naar Gaza worden gebracht.

Een Israëlische commandoraid op een door een Turkse organisatie gecharterde vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook kostte anderhalve maand geleden aan negen Turkse activisten het leven.