Nieuwe premier Japan staat voor eerste test

Redactie

De Japanners kiezen zondag de helft van het Hogerhuis, de Eerste Kamer van het land. Een slechte uitslag kan de val van premier Naoto Kan inluiden, krap een maand na zijn aantreden.

Kan nam op 8 juni als vijfde premier in drie jaar het roer over van Yukio Hatoyama. Die had in een jaar tijd een reeks verkiezingsbeloftes gebroken, waardoor de regerende Democratische Partij (DPJ) een nederlaag vreesde bij de Hogerhuis-verkiezingen.

De start van Kan als premier was voortvarend. In de voormalige minister van Financiën zagen de Japanners de ideale persoon om de kwakkelende economie uit het slop te trekken.

Uitgerekend door Kans economische plannen verdampte het vertrouwen echter. Met het verdubbelen van de btw wilde hij de staatsschuld terugdringen. In de peilingen daalde de steun voor Kan van 60 naar 40 procent.

Zijn regeringscoalitie heeft 122 van de 242 zetels in het Hogerhuis, precies genoeg voor een absolute meerderheid. Zondag staan 121 Hogerhuiszetels op het spel. Daarvan heeft de DJP er nu 54.

ANPID198479
Nieuwe premier Japan staat voor eerste test (Foto: ANP)