Waddle: "Engeland jaloers op Oranje"

Olga Kroeders

In Engeland wordt met een jaloerse blik naar Nederland gekeken. Chris Waddle, voormalig Engels international en momenteel commentator voor BBC-radio, snapt niet dat hier wel mogelijk is waar men in Engeland zo naar snakt. "Het is wonderlijk dat zo'n klein land als Nederland altijd kan putten uit technisch vaardige spelers. Engeland is groot, heeft veel geld, maar we kunnen geen fatsoenlijk team samenstellen."

Waddle is erg teleurgesteld over de prestaties van Engeland, dat op het WK in de achtste finale sneuvelde tegen Duitsland. Verbaasd is hij echter niet. "We brengen nauwelijks meer grote spelers voort", merkt hij op. "Engelse clubs doen weliswaar aardig mee in de Champions League, maar dat is voor een groot deel te danken aan de inbreng van de buitenlandse spelers."

Vooral op technisch vlak hebben Engelse spelers een grote achterstand, concludeert Waddle. "We zijn teveel in het kick and rush-voetbal blijven hangen en vanaf de jeugd wordt er veel te weinig op techniek geoefend." Waddle voorziet dan ook grote problemen voor het Engelse voetbal. "Als er niets verandert wordt het al lastig om ons voor het WK in Brazilië te plaatsen, laat staan dat we de wereldbeker winnen."

Het contrast met het Nederlandse voetbal is volgens Waddle levensgroot. "Als kind wilden wij al allemaal Johan Cruijff of Johnny Rep zijn", herinnert de voormalig speler van onder meer Newcastle United en Tottenham Hotspur zich. "Nu zijn er weer spelers als Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben en over vijf jaar staat er waarschijnlijk weer een nieuwe generatie op. Ongelooflijk dat zoiets in Engeland niet kan."