[Tour] tweede ritzege Chavanel

Stefan (sportfreak)

Sylvain Chavanel heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Quick-Step won de rit door het middengebergte, met drie beklimmingen van de tweede categorie.

Vanuit de start ontstond een kopgroep van vijf renners. Belangrijkste naam was de drager van de bolletjestrui Jérome Pineau, verder bestond de groep uit Samuel Dumoulin, Ruben Perez Moreno, Danilo Hondo en Christian Knees. Pineau kon vandaag door zijn vlucht veel punten sprokkelen voor de bergtrui. De groep kreeg een maximale voorsprong van 8 minuut 20.

Op de voorlaatste klim van de dag gingen een aantal renners in de achtervolging. Thomas Voeckler was de eerste, en hij kreeg gezelschap van onder meer Sylvain Chavanel, Rafael Valls, Damiano Cunego en Juan-Manuel Garate. In het peloton nam de Astana-ploeg het initiatief, maar tot aanvallen van de favorieten kwam het vandaag niet.

Op de slotklim bleven van de kopgroep Pineau en Hondo het laatst over, maar al snel moest ook Hondo de drager van de bolletjestrui laten gaan. In de achtervolgende groep koos Chavanel de aanval, hij haalde al snel Hondo in en kwam toen bij zijn ploeggenoot van Quick-Step.

Bij Pineau was het beste er na een dag aanvallen ook van af en hij moest Chavanel laten gaan. In het peloton gebeurde weinig, al werd snel duidelijk dat Fabian Cancellara na vandaag zijn gele trui moest gaan inleveren, hij moest al snel lossen. Een andere opvallende naam die het peloton moest laten gaan was Andreas Klöden, ook voor de ploeggenoot van Lance Armstrong lag het tempo te hoog.
Voorin ging Valls achter Chavanel aan, maar zou er niet meer in slagen de Fransman bij te halen. Die reed solo naar zijn tweede ritzege van deze Tour en de gele trui. Valls eindigde op 57 seconden als tweede. Garate was in de slotkilometers nog weggereden bij zijn medevluchters en werd op 1 minuut 27 derde.