GroenLinks wil Brammertz in Kamer horen

Redactie

GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters wil dat hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië Tribunaal in de Tweede Kamer uitleg komt geven over de manier waarop Servië meewerkt aan de opsporing van de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic.

Peters zei dat zaterdag in het radioprogramma Argos. Vijftien jaar geleden viel het Bosnisch-Servische leger de moslimenclave Srebrenica binnen. In de dagen erna werden naar schatting achtduizend mensen vermoord. Mladic is nog steeds voortvluchtig.

Een maand geleden gaf Nederland het verzet op tegen ratificatie van een belangrijk Europees akkoord met Servië, omdat een rapport van Brammertz positief zou zijn over de Servische medewerking aan het Joegoslavië Tribunaal. Volgens GroenLinks was Brammertz juist kritischer over de mogelijkheden op de aanhouding van Mladic.

"Het is inderdaad zo dat ons verslag van deze maand kritischer was dan het verslag van zes maanden geleden", zei Brammertz in Argos. Peters hoopt nu dat hij dat ook in het parlement wil komen toelichten.