Bonussen top hoger ondanks ontslagen

Jordy Kruse

De bonussen voor topbestuurders van tientallen bedrijven zijn vorig jaar toch verhoogd, ondanks dat de bedrijven medewerkers de laan uit moesten sturen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van het jaarlijks onderzoek van de krant naar de salarissen van de top van ruim 150 toonaangevende Nederlandse bedrijven.

Bij 92 bedrijven verdwenen vorig jaar in totaal 132 duizend arbeidsplaatsen. Desondanks keerden 56 van deze ondernemingen een bonus uit aan de directie en was bij 34 van deze ondernemingen de bonus zelfs hoger dan het jaar daarvoor. In totaal 51 ondernemingen doken daarnaast vorig jaar in de rode cijfers. Van deze bedrijven keerden er 23 toch een bonus uit aan de top.

Negen bedrijven verhoogden de bonus terwijl er zowel arbeidsplaatsen verloren gingen als dat aandeelhouders tegenvallers moesten incasseren. Bedrijven als chipmachinefabrikant ASML en verzekeraar Delta Lloyd stuurden zowel medewerkers de laan uit en maakten verlies, maar verhoogden toch de beloningen voor de top.

De totale beloning van bestuurders kwam door de economische crisis vorig jaar voor het tweede jaar op rij echter lager uit dan het jaar ervoor. Vorig jaar daalde de gemiddelde beloning met acht procent naar 933 duizend euro.