[Tour] De etappe van vandaag

Frank (franklop)

Vandaag gaat de Tour de France de bergen in. De echt grote Alpencols staan nog niet op het programma, maar vandaag wordt er na 165,5 kilometer gefinisht bij Station des Rousses, dat bovenop de Côte de Lamoura ligt. De Côte de Lamoura is een klim van de tweede categorie.

Tournos
Tournos is een gemeente in het noorden van Bourgondië die 6.000 inwoners kent. Een bezienswaardigheid in dit dorp is de romaanse abdijkerk van Saint Philibert, waar Herbert Dijkstra het vandaag ongetwijfeld verder over zal gaan hebben. Deze werd gebouwd in de elfde eeuw en is één van de oudste en grootste in Frankrijk. De Tour is hier nog niet eerder langs geweest.

Station des Rousses
Het is de eerste keer dat de Tour de France aankomt bij het Station des Rousses. Het station wordt zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden veel bezocht door toeristen. In de winter is er naast de vele skipistes ook de mogelijkheid tot langlaufen in het mooie gebied. Jaarlijks vindt er bijvoorbeeld de grote Transjurassienne wedstrijd plaats, een langlaufwedstrijd over 76 kilometer.

In de zomer kan er in het prachtige resort onder andere worden gedaan aan golf, zeilen, mountainbiken en het bezoeken van de ondergrondse passages van het Les Rousses fort.

Etappebeschrijving
De sprinters mogen vanaf vandaag weer de welbekende bus in en de klimmers en kandidaten voor de eindzege moeten tevoorschijn komen. Na een vrij rustige opmaat, met twee klimmen van de derde en één van de vierde categorie, volgen er drie cols van de tweede categorie.

Na de Côte du barrage, de Vouglans en de Col de la Croix de la Serra volgt de slotklim op de Côte de Lamoura(1.145 meter) van de tweede categorie. Dit is een niet al te steile klim, maar het zou door zijn lengte van veertien kilometer wel voor een verschil kunnen zorgen. Overigens is de finish niet direct bovenop de berg, maar wordt er eerst vier kilometer op een plateau gereden.

 

Profiel

Profiel slotklim

 

Algemeen klassement na de zesde etappe
Klassement

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 28:37.30
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.20
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.16
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42
30 Bram Tankink Rabobank + 3,02
42 Robert Gesink Rabobank + 3,16
63 Karsten Kroon BMC Racing Team + 3,38
78 Martijn Maaskant Garmin + 4,41
103 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,16
129 Koos Moerenhout Rabobank + 14,48
135 Lars Boom Rabobank + 16,11

 

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Luis-Leon Sanchez
**** Contador
*** Samuel Sanchez
** Evans, Menchov
* A. Schleck, Gesink