Purnell hekelt stuurloze Formule 1

Jeffrey

Voormalig technisch adviseur van de FIA en oud-teambaas van Jaguar, Tony Purnell is zeer kritisch op de hoge heren van de Formule 1: "Niemand weet wie de baas is."

Tegenover The Paddock liet hij weten dat de Formule 1 de afgelopen jaren, in zijn ogen, de verkeerde kant op is veranderd. "De auto's zijn lelijk en racen niet best", zegt hij. "De sport is bovendien geen goed platform meer voor veel sponsoren en staat bol van de schandalen."

Het grootste probleem in de koningsklasse van de autosport is volgens Purnell de onduidelijkheid. Voor niemand is het echt duidelijk wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. "Tegenwoordig weet niemand meer wie er de baas is in de Formule 1. Het is onduidelijk of de FIA, de FOM (het bedrijf van Bernie Ecclestone - de commerciële uitbater van de Formule 1, red.) of de teams met de scepter zwaaien."

"Gelukkig vindt het publiek het nog wel leuk", nuanceert Purnell zijn uitspraken. "De fans accepteren veel, zolang je ze maar iets geeft wat ze willen en verder nergens anders kunnen krijgen."

"De FOM slaagt er goed in om de Formule 1 als product neer te zetten en over de hele wereld te verkopen, maar van echte concurrentie is natuurlijk ook geen sprake."

"De boodschap is dan ook dat een product - zoals de Formule 1 - best lucratief kan zijn, ook al wordt de boel op een ongeïnspireerde en onsamenhangende manier geleid. Zolang de concurrentie haar producten niet op een betere manier aan de man kan brengen, is er weinig reden om je zorgen te maken over de zakelijke kant van het verhaal."