Rotterdam kleurt geler en geler

JJdJ1984

De Ronde van Frankrijk staat in Rotterdam op het punt van beginnen. Om 16.15 uur opent de Spanjaard Iban Mayoz van de Footonwielerploeg het wielerbal. Hij is de eerste renner die het 8,9 kilometer lange parcours dwars door Rotterdam aflegt. Ondertussen nemen duizenden wielerfans zaterdagmiddag bezit van de tourstad.

Vooral rond de geijkte punten als de Erasmusbrug en bij de finish nabij Ahoy staat het publiek aan het begin van de middag al rijen dik langs de hekken. Wie goed luistert, hoort een mengelmoes van verschillende talen. De hele nacht en ochtend is de organisatie nog bezig geweest het parcours gereed te maken. Het rennerskwartier bij het Zuidplein lijkt, gelet op de drukte de toeristische trekpleister bij uitstek. Enkele renners maken nog even snel een trainingsrondje over het parcours.

Vervoersbedrijven NS en RET meldden zaterdag dat de drukte op de trein- en metrostations naarmate de middag vordert, toeneemt. Op het Centraal Station gaat een constante stroom wielerfans van de treinen richting de metro's. De ondergrondse rijdt extra vaak en de metrostellen zijn bovendien langer. Volgens een woordvoerster van de RET moesten op het Centraal Station de speciale tourdagkaartjes al worden aangevuld. Maar het aantal verkochte kaartjes kon zij nog niet geven.

Ook op de metrostations Beurs, Leuvehaven en Zuidplein was het druk. Vooral de voorste metrostellen zaten veelal bomvol. De NS adviseert reizigers op Centraal Station met de trein door te reizen naar Rotterdam-Zuid om zich vanaf daar naar het parcours te begeven. De verwachte chaos op de snelwegen rond Rotterdam is vooralsnog uitgebleven.