Britten naar stembus voor kiesstelsel

Redactie

Groot-Brittannië gaat volgend jaar een referendum houden over het kiesstelsel. Het referendum kan mogelijk leiden tot radicale veranderingen in het politieke landschap. Coalitieregeringen, die elders in Europa gebruikelijk zijn, zullen dan vaker voorkomen in plaats van de enkele sterke partij die aan het roer staat, zoals nu vaak voorkomt in Groot-Brittannië.

Het kantoor van premier David Cameron zei vrijdag dat volgende week de details van een mogelijke hervorming bekend worden gemaakt. De hervorming is misschien wel net zo radicaal als het verlagen van de kiesleeftijd van 21 naar 18 in de jaren zestig.

Cameron zelf is sterk tegen een verandering. Hij heeft gezworen campagne te voeren tegen de hervormingen. Hij stemde slechts in met een referendum over hervormingen om de Liberal Democrats, met wie de partij van Cameron in een coalitieregering zit, tegemoet te komen.

Nick Clegg, de vice-premier, wiens Liberal Democrats al lange tijd oproepen tot verandering en waarschijnlijk het meest zullen profiteren van hervormingen, zei dat Groot-Brittannië een kans 'van eens in een generatie' kreeg om het oneerlijke systeem aan te pakken.

Een nieuw systeem zou een stap vooruit zijn in het beter vertalen van het stemmenaantal in het aantal zetels in het Lagerhuis. Waarschijnlijk leidt dit tot meer coalitieregeringen en wellicht tot een compromispolitiek zoals die in Europese buurlanden gebruikelijk is.

Groot-Brittannië heeft op dit moment een systeem waarbij een kandidaat met het hoogste aantal stemmen, en niet met een absolute meerderheid, zetels wint. Dit systeem heeft altijd gunstig uitgepakt voor de grote partijen, Labour en de Conservatieven.