[WBD] Roddick verrassend onderuit

Olga Kroeders

Yen-Hsun Lu heeft voor een daverende verrassing gezorgd op Wimbledon. De Taiwanees bereikte ten koste van Andy Roddick de kwartfinales: 4-6, 7-6 (3), 7-6 (4), 6-7 (5), 9-7. Lu is de eerste Taiwanese tennisser die ooit de kwartfinale op een grandslamtoernooi heeft bereikt. Hij treft Novak Djokovic in zijn volgende partij. De Serviër klopte Lleyton Hewitt: 7-5, 6-4, 3-6, 6-4.

Lu kon in de eerste set tot 4-4 mee met de verliezend finalist van vorig jaar, maar leverde toen zijn opslag in. Dat bleek de enige keer te worden in de hele partij, want in de drie volgende sets moest een tiebreak de beslissing brengen. Eerst bracht Lu de stand in de partij brutaal op gelijke hoogte, in de derde set maakte hij een 4-1 achterstand in de tiebreak goed en nam zelfs een voorsprong.

Toen Lu in de tiebreak van de vierde set een 3-0 voorsprong nam, leek een verrassing in de maak. Roddick schakelde echter een tandje bij en serveerde zich uit de problemen. In de beslissende set was de Amerikaan vervolgens de betere, maar ook Lu kon bij de breakpunten die hij tegenkreeg op zijn opslag vertrouwen. Bij 8-7 voor kreeg de Taiwanees zijn eerste matchpunt. Via een passeerslag benutte hij na vier uur en 36 minuten die eerste kans direct.