"Stekelenburg was heel belangrijk"

Olga Kroeders

Nederland heeft de 2-1 zege op Slowakije voor een aanzienlijk deel aan doelman Maarten Stekelenburg te danken. Dat vinden medespelers Eljero Elia en Nigel de Jong tenminste.

"Stekelenburg speelt al het hele toernooi goed", weet Elia. "Hij was op een bepaald moment heel belangrijk, maar daar is hij natuurlijk ook keeper voor." Over de wedstrijd tegen Slowakije had Elia ook een duidelijke mening. "Het was wat voorzichtig, maar we hebben gewoon met opgeheven hoofd gewonnen."

Ook De Jong weet de reddingen van Stekelenburg op waarde te schatten. "Hij is van grote waarde geweest. Maarten wordt steeds beter en beter. Hij heeft weer laten zien dat hij een heel belangrijke kracht in ons team is", overlaadt De Jong zijn doelman met complimenten.

Ondanks de loftuitingen blijft Stekelenburg nuchter. "Ik kreeg nu twee ballen waarop ik me kon onderscheiden. Dan moet je ze wel pakken, natuurlijk. Als ze die kansen in de kruising schieten, dan schiet je er nog niets mee op. Maar het is lekker als het lukt."

Een voorkeur voor Brazilië of Chili als volgende tegenstander hebben de spelers van Oranje niet. "Iedereen denkt dat het Brazilië wordt", weet De Jong. "Ze krijgen het niet makkelijk. Ik heb Chili zien spelen en dat is een goede ploeg." Ook voor Stekelenburg doet het er niet toe welk land de Zuid-Amerikaanse ontmoeting wint. "Als je kampioen wilt worden, moet je van iedereen winnen."

'Stekelenburg was heel belangrijk'
'Stekelenburg was heel belangrijk' (Foto: Novum)