Achttien miljoen voor veiliger spoor

Redactie

Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) trekt achttien miljoen euro uit voor extra beveiliging langs treinsporen waarop gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Met dat geld moeten 350 seinen worden uitgerust met het spoorbeveiligingssysteem ATB-vv, dat staat voor automatische treinbeïnvloeding.

Dat zorgt ervoor dat een trein stopt als deze door rood rijdt. Het totaal aantal seinen met ATB-vv komt daarmee op zestienhonderd. Eurlings baseert zijn beslissing op een onderzoek dat hij liet uitvoeren nadat een trein in september in Barendrecht door rood was gereden en op een passagierstrein botste. De machinist van de goederentrein kwam om. De bestuurder van de passagierstrein raakte zwaargewond.

Dat sein was uitgerust met een oudere beveiliging, die niet aanslaat als een trein langzaam rijdt. De onderzoekers adviseren eerst de routes waar treinen met gevaarlijke stoffen rijden uit te rusten met het nieuwe systeem, vervolgens te bekijken hoe dat bevalt en dan te bekijken of nog eens 650 seinen met het systeem moeten worden uitgerust.

In de rekenmodellen die tot nu toe zijn gehanteerd wegen de risico's die gevaarlijke stoffen met zich meebrengen volgens de onderzoekers niet zwaar genoeg.