Agenten vrijuit na doodschieten Ossenaar

Redactie

De agenten die in juli vorig jaar in Oss een man doodschoten, worden niet vervolgd. Ze handelden uit noodweer, oordeelt de Rijksrecherche. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag.

Het incident gebeurde 16 juli vorig jaar in een woning aan de Kappeijnestraat. De moeder van het latere slachtoffer had de politie gewaarschuwd dat zij en haar man in huis waren opgesloten en met een mes werden bedreigd door hun zoon.

Drie agenten gingen daarop naar de woning, waar ze zagen dat de vader zich achter een raam aan de voorkant van de woning op de begane grond bevond. De moeder en zoon waren elders in het huis. De vader werd via het raam in veiligheid gebracht.

Kort daarop kwam de moeder, gevolgd door haar zoon met een mes in zijn hand, de woonkamer in. Een van de agenten verzocht de zoon via het openstaande raam het mes te laten vallen, maar dat deed hij niet. Daarop werd pepperspray tegen de man gebruikt. De agenten dachten dat de man het mes had laten vallen en gingen de woning in.

Op dat moment bleek de zoon echter nog steeds een mes in handen te hebben, waarmee hij op de agenten afsnelde en stekende bewegingen maakte. Daarop werd een gericht schot afgevuurd op de zoon. Die zakte met het mes in de hand in elkaar.

Een agent liep naar de man toe om hem hulp te verlenen, maar de zoon stond weer op en liep op de agent af terwijl hij stekende bewegingen maakte. De politieman schoot daarop nogmaals op de man.

Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De ouders bleven ongedeerd. Omdat sprake was van noodweer, was het lossen van de schoten volgens het OM gerechtvaardigd.