Van Marwijk licht spelers in over scheidsrechter

Olga Kroeders

Een scheidsrechterlijke dwaling kan meewerken aan een voortijdige uitschakeling van een ploeg op het WK. Gisteren gebeurde dat met Engeland en Mexico. Bert van Marwijk vertelt zijn spelers daarom wat ze van de arbitrage kunnen verwachten.

"Het is een apart onderdeel. Omdat we op het WK scheidsrechters uit alle hoeken van de wereld krijgen en de internationals in allerlei verschillende competities spelen, is het goed", zegt John Heitinga in De Telegraaf. "Ik vind het wel professioneel dat we hiervan op de hoogte worden gebracht."

"Uit eigen ervaring weet ik dat er in Engeland meer wordt toegestaan dan in Spanje", vervolgt de verdediger van Everton, die ook bij Atlético Madrid heeft gespeeld. "Van die Chileense arbiter tegen Kameroen wisten we dat hij snel kaarten geeft. Daar kun je je dan op instellen."

De achtste finale van Nederland tegen Slowakije wordt vanmiddag geleid door Alberto Undiano Mallenco uit Spanje. Zes spelers zijn geschorst voor de volgende wedstrijd als ze een kaart krijgen; Giovanni van Bonckhorst, Gregory van der Wiel, Robin van Persie, Rafaël van der Vaart, Nigel de Jong en Dirk Kuyt.