Olie slaat neer op kust Mississippi

Redactie

De olie uit het lek in de Golf van Mexico heeft tien weken nadat het lek ontstond voor het eerst in grote hoeveelheden de kust van de Amerikaanse staat Mississippi bereikt. Tot nu toe werden alleen kleine teerbolletjes aangetroffen.

"We worden niet langer gespaard", aldus een woordvoerder van Haley Barbour, de gouverneur van de staat, zondag. Ongeveer 72 kilometer kust in het zuidoosten van de staat kampt nu met olievervuiling. In totaal is meer dan 300 kilometer kust in de staten Louisiana, Alabama, Florida en Mississippi vervuild door de lekkage. Olieproducent BP probeert uit alle macht het lek te dichten, maar is daar ondanks verscheidene pogingen nog niet in geslaagd.

Mississippi heeft het Verenigd Commando, een organisatie van functionarissen van de Amerikaanse overheid en BP die de bestrijding van de ramp coördineert, om meer materiaal als olievegers gevraagd om de olie te kunnen opruimen.

Ondertussen heeft de eerste tropische storm van dit seizoen, Alex, de Golf van Mexico bereikt. Alex is inmiddels afgezwakt tot een depressie, maar won daarna weer aan kracht door het warme zeewater. Volgens het Amerikaanse Orkaancentrum (NHC) kan Alex de komende 48 uur uitgroeien tot een orkaan.

Alex dwong de olieconcerns BP en Shell zaterdag al een aantal olieplatformen te ontruimen in het gebied. Shell haalde circa driehonderd werknemers aan land.