Kobayashi: "Vooraan racen is fantastisch"

Peterselieman

De Grand Prix van Europa op het circuit van Valencia was de Sauber-coureurs gunstig gezind. Kamui Kobayashi kwam in de race als zevende over de streep, terwijl teamgenoot Pedro de la Rosa als tiende over de meet kwam. Laatstgenoemde werd na een straf uiteindelijk als twaalfde geklasseerd.

Kobayashi had een groot deel van het goede resultaat te danken aan de afwijkende strategie die hij uitvoerde. De Japanner bleef toen de safety car na het ongeval van Mark Webber op de baan was vrijwel als enige buiten, waardoor hij doorschoof naar plaats drie. Een serie van goede rondetijden zorgde ervoor dat hij met nog enkele ronden te gaan na zijn pitstop als negende de baan opkwam. De Sauber-coureur wist in de resterende ronden nog Fernando Alonso en Sébastien Buemi te passeren, waardoor het hem een zevende plaats opleverde.

"Voor de race hadden we al besloten om de bandenstrategieën van Pedro en mij uit elkaar te trekken. Ik startte op de harde banden en pitte niet op het moment dat iedereen dat deed. Het was fantastisch racen daar vooraan, maar het was niet makkelijk omdat Jenson Button steeds dicht achter me reed en ik ook om mijn banden moest denken. Ik zorgde ervoor om niet te hard te pushen."

"Na mijn pitstop had ik nog maar vier ronden om van mijn nieuwe banden te profiteren. Ik had meer grip dan wie dan ook, dus ik moest er het meeste uit kunnen halen. Natuurlijk was het een risico om Alonso en Buemi in te halen. Als het niet had gewerkt en ik was gecrasht, dan was ik in problemen geraakt."