Terpstra Nederlands kampioen wielrennen

Frank (franklop)

Niki Terpstra is na een spannende finale Nederlands kampioen geworden op de weg. Op de Adsteeg bleek hij sterker dan drie Rabobankrenners, waarbij Pieter Weening tweede werd, voor Lars Boom. Het was de eerste titel voor de Milramrenner.

Een groepje van negen renners had een voorsprong van 40 seconden bij het ingaan van de laatste ronde. Rabobank zat hier met Tom Leezer, Bram Tankink, Pieter Weening en Jos van Emden, waarvan de laatste al een tijd in de aanval had gereden.

De enige andere renner van een ProTour-ploeg, Niki Terpstra (Milram) ging halverwege het rondje van 14 kilometer ervandoor met Weening, terwijl de overige drie Rabobankrenners het groepje neutraliseerden. De groep werd ingelopen door het peloton, waar Skil-Shimano de achtervolging inzette.

Op de laatste klim plaatste Robert Gesink een jump, maar het gat naar de twee leiders bleek met veertig seconden te groot. Lars Boom en uittredend kampioen Koos Moerenhout lieten het er niet bij zitten en gingen achter Weening en Terpstra aan, waar Weening de benen stil hield.

Boom en Moerenhout waren bij de Adsteeg bijna aangesloten, maar zaten steendood en wisten het laatste gaatje niet te dichten. Op de Adsteeg bleek Terpstra nog de beste benen te hebben en liet de drie Rabobankrenners achter en werd voor het eerst Nederlands kampioen op de weg. Weening werd nog tweede, voor Boom.

Uitslag Nederlands Kampioenschap

# Renner Ploeg
1 Niki Terpstra Milram
2 Pieter Weening Rabobank
3 Lars Boom Rabobank
4 Koos Moerenhout Rabobank