Mauritshuis twee jaar dicht voor verbouwing

Redactie

Het Haagse Mauritshuis gaat twee jaar dicht. Het museum sluit in 2012 zijn deuren voor een verbouwing. Het publiek is medio 2014 weer welkom. Dat heeft de instelling dinsdag bekendgemaakt. Het museum krijgt volgens het voorlopig ontwerp een ondergrondse foyer, die het museum moet verbinden met het tegenovergelegen pand, op Plein 26.

Het oppervlak verdubbelt door de aanpassingen, waardoor er meer ruimte komt voor kunst, exposities, educatie en evenementen, laat het Mauritshuis weten. Directeur van het museum Emilie Gordenker stelt dat de uitbreiding het museum klaarstoomt voor de wensen en eisen van de 21e eeuw. "Dit is een eenmalige kans. Het huis van de buren staat maar een keer te koop."

Het Mauritshuis wordt jaarlijks bezocht door ruim tweehonderdduizend mensen. De collectie van het museum bestaat uit ongeveer achthonderd schilderijen, vijftig miniaturen, twintig beeldhouwwerken en enkele tekeningen en prenten. Het Mauritshuis is in overleg met het Haags Historisch Museum om daar topstukken als 'Het meisje met de parel' van Johannes Vermeer en werken van Rembrandt van Rijn tijdelijk onder te brengen.

De totale kosten voor de verbouwing bedragen 22 miljoen euro. Architect Hans van Heeswijk, bekend van de verbouwing van de Hermitage in Amsterdam, tekende voor het voorlopig ontwerp.