Robben: "Vergelijking met Messi slaat nergens op"

Olga Kroeders

Arjen Robben moet zijn eerste minuten op het WK nog spelen. Toch dichten de kenners hem nu al een heldenrol toe.

Zelf is de man die Oranje extra impulsen moet gaan geven bescheiden. "Een vergelijking met Messi slaat helemaal nergens op." Lionel Messi is de ster van Argentinië. Misschien wel de beste voetballer ter wereld. Robben: "Laat ik eerst maar eens gaan spelen. Dan zien we wel verder. Wat ik wil is beter worden. Mezelf verbeteren. Het houdt me niet zo bezig hoe hoog ik dan sta in de rangorde. Ik weet wat ik kan, maar laten we niet overdrijven."

Hij begon aan het seizoen bij Bayern München met duidelijke doelstellingen. "Ik wilde effectiever worden. Het rendement moest omhoog. Meer beslissingen forceren, assists geven, doelpunten maken. Ik ben scherper geworden. Ook op de training moet elke kans er in tegenwoordig."

Het bracht Bayern prachtige prijzen en Robben een geweldig seizoen. Hij was ook internationaal de man die het verschil maakte. Alleen net niet in de finale van de Champions League. "Ik voelde me goed. Maar ik miste Ribéry in die wedstrijd. Nu was de aandacht van de tegenstander te veel op mij gericht. Twee man passeren ging nog wel. Maar dan stond daar weer die derde."

In de slotfase van Nederlands laatste oefenwedstrijd voor het vertrek naar Zuid-Afrika, thuis tegen Hongarije, raakte Robben geblesseerd. Een onverwachte beweging leverde een scheurtje in de hamstring op. Vervolgens koos hij voor een "agressieve" aanpak bij de revalidatie. "Normaal staat voor het herstel vier tot zes weken. Ik had er maar twee. Het was loodzwaar, maar het is gelukt."

Het is geen gelukkig huwelijk, zegt hij. Tussen Robben en Oranje. "Steeds is er iets waardoor ik niet in de grote wedstrijden kan meedoen. Of het went? Nee. Nooit. Ook hier was het voor mij heel pijnlijk om bij de eerste twee wedstrijden met de spelersbus naar het stadion te rijden. Ik wil spelen, maar ik weet dat het niet kan. Gelukkig is het moment dat het wel kan nu aanstaande."

Robben sprong "een gat in de lucht" toen hij een week later dan de andere spelers alsnog naar Zuid-Afrika kon afreizen. "Ik zie me na die wedstrijd tegen Hongarije nog op de massagetafel liggen. Helemaal kapot. Iedereen kwam naar me toe. Ik kreeg knuffels, bemoedigende woorden. Toen dacht ik bij mezelf: Ik ga mee. Dat is gelukt."

Oranje heeft hem nodig. Robben: "Dat zul je mij niet horen zeggen. Maar in deze selectie hebben we allemaal onze specifieke kwaliteiten. Ik ben degene met de diepgang, de individuele actie. Maar verwacht nu niet dat ik er in kom en de wedstrijd binnen een kwartier naar mijn hand zet. Ik heb ritme nodig, speelminuten. Van dag tot dag bekijken we hoe ver ik ben, of ik kan spelen. Donderdag Kameroen? Het zou kunnen."