Kritiek op salarissen Amsterdamse politietop

Jordy Kruse

De bekendmaking van de salarissen van drie topmannen bij de Amsterdamse politie heeft kwaad bloed gezet bij de Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV), de grootste politiebond in de hoofdstad. "Dat de hoofdcommissaris veel verdiende, wist ik wel, maar zoveel!'', zegt APV-voorzitter Bert Verdijk dinsdag in De Telegraaf.

Hoofdcommissaris Bernard Welten verdient bijna 263 duizend euro per jaar. Daarnaast zou de gemeente een groot deel van zijn villa in het Zuid-Hollandse dorp Warmond betalen. Plaatsvervangend korpschef Cor Gorissen vangt ruim 212 duizend euro en hoofd bedrijfsinformatie Hans Schönfeld krijgt ruim twee ton. Dat heeft waarnemend korpsbeheerder Jan van Zanen volgens de krant bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De politiebond wijst er op dat de korpsleiding en de ondernemingsraad juist nu onderhandelen over bezuinigingen en hun hoofd breken over hoe ze ontslagen kunnen voorkomen.

Een politiewoordvoerder zegt in de krant dat de beloning van de korpsleiding binnen de regels valt. Welten zou een hoger salaris hebben gekregen om hem uit Groningen te lokken. Ook zijn er volgens haar wel meer topambtenaren die meer dan premier Jan Peter Balkenende verdienen.

Kritiek op salarissen Amsterdamse politietop
Kritiek op salarissen Amsterdamse politietop (Foto: Novum)