Nog steeds 600 vermisten in Brazilië door natuurgeweld

motorbloempje

Op het moment van schrijven zijn nog steeds meer dan 600 mensen vermist na de hevige regenval in Brazilië. Deze regenval, die enkele dagen heeft aangehouden, heeft meerdere dodelijke overstromingen teweeg gebracht.

Het officiële dodental staat nu op 31 en enkele tienduizenden mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten om een veilig heenkomen te zoeken. Correspondenten van de BBC melden dat de overstromingen hele dorpen hebben weggevaagd in de provincies Alagoas en Pernambuco.

De gouverneur van Alagoas, Teotonio Vilela Filho, deelde mee dat er al meerdere lichamen zijn aangespoeld op stranden en rivierbeddingen. "We bidden voor de vermisten", zegt hij, "in de hoop dat ze toch weer levend terug worden gevonden", voordat hij in gesprek ging met de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Meer dan 1500 kilometer aan wegen is door de overstromingen weggeslagen, wat de aanvoer van hulpmiddelen tot het rampgebied aardig verhindert. Wel zijn reddingswerkers bezig om met hulp van helikopters mensen uit de ergst getroffen gebieden in veiligheid te brengen.

Het stadje Quebrangulo bijvoorbeeld, met zo'n 13000 inwoners, is voor ruim 80% onder water komen te staan. De inwoners zijn hierdoor gedwongen om naar hoger gelegen gebieden te vluchten. Het leger en de marine helpen de regering bij de reddingswerkzaamheden.

Helaas is dit niet de eerste keer dat Brazilië zo zwaar getroffen wordt door overstromingen: in 2009 hebben overstromingen ook al aan 44 mensen het leven gekost en enkele honderdduizenden dakloos gemaakt.