Domenech haalt fel uit naar spelersgroep

Olga Kroeders

De Franse bondscoach Raymond Domenech heeft aan de vooravond van de WK-wedstrijd tegen Zuid-Afrika duidelijk afstand genomen van het gedrag van zijn spelers. "Ze hebben zich als idioten gedragen", wees hij op de beslissing van de selectie om gisteren de training te boycotten. "Het is een niet te beschrijven stommiteit."

Aanvoerder Patrice Evra kwam niet opdagen op de persconferentie van vandaag. De verdediger van Manchester United was een van de drijvende krachten achter de staking, een reactie op het naar huis sturen door de Franse voetbalbond van Nicolas Anelka, die in de rust van de wedstrijd tegen Mexico de trainer beledigde. De afwezigheid van Evra voedde de speculaties dat sommige spelers tegen Zuid-Afrika niet willen meedoen.

Domenech wilde niet op die berichten ingaan. "Ik weet nog niet met welk team ik ga spelen, dat zien we morgen wel", hield hij zich op de vlakte. Wel wilde hij benadrukken volledig achter de beslissing van de Franse bond te staan. "Misschien is er een verkeerd beeld ontstaan omdat ik gisteren een door de spelers opgestelde verklaring heb voorgelezen. Maar het wegsturen van Anelka was volkomen terecht. Niemand kan zich zulk wangedrag veroorloven."

Frankrijk heeft met één punt uit twee duels een langer verblijf op het WK niet meer in eigen hand. Als de wedstrijd tussen Mexico en Uruguay dinsdag eindigt in een gelijkspel, kan zelfs een zege op Zuid-Afrika de verliezend finalist van 2006 niet redden.